Műszaki rajz méretezés

Egy adott rajzon lévő méretek együttese a mérethálózat. A tárgy egyértelmű ábrázolásához szükséges vetületek (nézetek, metszetek) számát a tárgy alakja, geometriai bonyolultsága határozza meg. A tárgy alakját és nagyságát a rajzon lévő vetületek és méretek együtt határozzák meg. 

A megrajzolt vetületek megmutatják ugyan a test geometriai alakját, ez azonban még nem elegendő sem a gyártáshoz, sem az ellenőrzéshez. A valóságos alakot a géprajz a méretekkel együtt képes csak meghatározni.

A méretmegadás magába foglalja a méretszámot és a mértékegységet, a méret hovatartozását mutató méretvonalat, annak határolását a méretnyilakat és a méretsegédvonalakat. A műszaki rajzokon a hosszmértéket milliméterben, de a mértékegység felírása nélkül adjuk meg, ha ettől eltérünk, csak abban az esetben kell a mértékegységet kiírni.

Az ábrázolt tárgy méreteit – függetlenül a rajz méretarányától és a rajz elkészítésének pontosságától – mindig a rajzon felírt méretszámok adják meg, műszaki rajzról nem mérünk le méretet. 

Méretmegadás a géprajzokon speciális esetekben

A nem méretarányos részek méreteit alá kell húzni, kivéve, ha a nézet töréssel megszakított. 

1. ábra
2. ábra

Az ívmenti méretre a méretszám fölé rajzolt ívjel utal. 

3. ábra

Alakjelek

A méretmegadásban szereplő egyezményes alakjelek általában feleslegessé teszik annak a nézetnek a megrajzolását, amelyik magát, az alakot mutatja. 

Alakjelek
4. ábra

Sem a méretvonal-határoló elemeket, a nyilakat, sem a méretszámokat, beleértve az alakjeleket semmilyen vonal nem keresztezheti. A vonalakat, beleértve a kontúrvonalat is, meg kell szakítani. 

Részben kirajzolt méretvonal alkalmazása félnézeten illetve félnézet-félmetszeten: a fél méretvonalak túlnyúlnak a szimmetriatengelyen. 

5. ábra
6. ábra

Ismétlődő részletek méreteinek megadása a műszaki rajzokon

7. ábra. Egyenlő távolságra lévő alakzatok méretmegadása.
8. ábra. Egyenlő szögosztások esetén, ha a rajzon egyértelmű, az osztások szögértékei elhagyhatók. 

A mérethálózat felépítése 

Felépítésénél figyeljünk rá, hogy tartalmazza a tárgy geometriai meghatározásához szükséges valamennyi méretet (már korábban is írtuk, hogy gyártáskor nem vehetünk le méretet a rajzról), minden méret csak egyszer szerepeljen, a méretet azon a nézeten adjuk meg, amelyen a legjellemzőbben mutatja a beméretezett részletet, mérhető, ellenőrizhető méretet adjunk meg, a mérethálózat tükrözze a tárgy egyes felületeinek feladatát és működés szempontjából való fontosságát, valamint minden  felület  és  helyzet  túlhatározottság-mentesen, nyitott és lehetőleg rövid méretlánccal legyen meghatározva. 

Az alap méretek azonban nem elegendőek. Ahhoz, hogy a hajtómű alkatrészei megbízhatóan és jól üzemeljenek, sokkal kisebb méretekre is figyelnünk kell.

Ha érdekel, mitől lesz igazán jó a gyártott alkatrész nagyobb darabszámok esetében is, akkor KATT IDE!

Jogi nyilatkozat

Adatvédelmi irányelvek

Copyright 2021 © ATAKOMB – Minden jog fenntartva!