Bolygóművek és fogazatuk

A fogaskerékhajtás, a legelterjedtebb mechanikus hajtás, amelyet széles körben alkalmaznak a műszaki élet legkülönbözőbb területein. A fogaskerekes hajtóművek nagy és igen változatos családjába tartoznak a fogaskerék bolygóművek.

Kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően egyre szélesebb körben terjednek el az ipar legkülönbözőbb területein. Bolygóművekkel éppúgy találkozhatunk a finommechanikai, az orvosi, az élelmiszeripari, mint a legkülönbözőbb nehézipari, fokozott igénybevételű berendezések hajtásrendszereiben. 

A fogaskerék bolygóművek általában hengeres, vagy kúpfogaskerekekkel készülnek, de néhány területen alkalmaznak bolygóműves dörzshajtásokat, variátorokat is.

A kúpfogaskerekes bolygóműveket sok területen alkalmazza a járműipar különböző kerékhajtásokban, differenciálművekben és osztóművekben. 

A hengeres fogaskerekes bolygóműveket általánosan és igen széles körben alkalmazzák a gépiparban, a mezőgépekben, különböző erőművekben és a fokozott pontosságú, szűkített játékú bolygóműveket a szerszámgéphajtásokban, robothajtásokban.

A gyakorlatban elterjedt és világszerte alkalmazott alapprofil alkotói egyenesek. Ennek a profilnak megfelelő fogazat az evolvens fogazat. Az evolvens fogazattal számos magyar neves szakember foglalkozott. Például Szeniczei Lajos, Erney György, Terplán Zénó, Vörös Imre, Botka Imre, Vidéki Emil, hogy csak egy pár nevet említsek a teljesség igénye nélkül. Az Ő munkásságuk eredménye a fogaskerekek általános geometriai és szilárdságtani méretezésének kidolgozása. Vidéki Emil ajánlotta elsőként nemzetközi szinten a görbült felületek érintkezési feszültségét leíró Hertz elmélet alkalmazását a fogaskerekek fogfelületi teherbírásának méretezésére, amely elméletet nemcsak igazolt a gyakorlat, de mai napig ezt alkalmazzuk. 

Többek között az ő munkájuknak is köszönhető, hogy ma a fogazatok geometriájának részletes ismerete segítségével sem a működés szempontjából optimális geometria, sem a teherbírás meghatározása nem okoz gondot.  

Jogi nyilatkozat

Adatvédelmi irányelvek

Copyright 2021 © ATAKOMB – Minden jog fenntartva!